Yaygara.Net Canlı Sohbet

Omicron ele geçiriyor! Korkutan bilanço: Bir günde ikiye katlandı

Omicron ele geçiriyor

Dünya genelinde Omicron kaynaklı yeni bir enfeksiyon dalgasından korkulduğu bu günlerde Güney Afrika’daki Kovid-19 hadiseleri bir günde ikiye katlandı. Uzmanların Delta’dan daha bulaşıcı olduğunu ve aşı müdafaasından kaçmasına müsaade verebilecek mutasyonlara sahip olduğunu söylediği üstün mutant Omicron varyantının ortaya çıkmasından bu yana ülkede hadiseler önlenemez halde artıyor.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden (NICD) elde edilen datalar, ülkede son 24 saatte 8 bin 561 yeni Kovid hadisesinin kaydedildiğini ortaya koydu. Bu da tek bir günde yüzde 95,8, bir haftada ise tam olarak yüzde 571,5 artış olduğunu gösteriyor!

Bu dehşetli artışta tek teselli Omicron artan olaylara karşın hastaneye yatış oranlarında bir artış görülmemesi oldu.

Yeni sayılarla ilgili bir açıklamada bulunan Güney Afrikalı bilim insanları, süratle baskın hale gelen varyantın mutasyon profili ve epidemiyolojik tablosuna bakılırsa, aşı bağışıklığının bir kısmını aşarak Omicron’un şahısları virüsle enfekte edebileceğini, fakat aşılıların ağır hastalık ve ölümlerden daha az etkileneceğini söylüyor.

MÜSPETLİK ORANI %16,5 DÜZEYİNE FIRLADI

Ülkede yaklaşık 51.977 şahsa koronavirüs testi yapıldı ve bunların yüzde 16,5’i olumlu çıktı. Bugüne kıyasla, dün yapılan testlerin yüzde 10,2’si olumluydu, geçen çarşamba günüyse bu sayı yalnızca yüzde 3,6 düzeyindeydi. Bununla birlikte, koronavirüs sebebiyle hastaneye müracaatlar ve vefatlar bir haftada yaklaşık dörtte bir oranında arttı.

Fakat Omicron hakkındaki tüm dehşetlere karşın, Güney Afrika’da, nüfusa oranla hem Birleşik Krallık hem de ABD’den çok daha az genel koronavirüs hadisesi görülüyor. Oxford Üniversitesi araştırma platformu Our World in Data’dan alınan sayılar, bir milyon kişi başına hadise sayısının Birleşik Krallık’ta 628 ve ABD’de 246 iken, Güney Afrika’da yalnızca 46 olduğunu gösteriyor. Güney Afrika’da olaylar süratle artmış olsa da bu artış tabandan yani en alt seviyeden başlamış durumda.

NÜFUSUN SADECE DÖRTTE BİRİ TAM AŞILI

Öte yandan Güney Afrikalıların yalnızca dörtte birinin (%23,8) iki doz Kovid-19 aşısı olması, dataların yorumlanmasını zorlaştırıyor. İki doz aşısını olmuş insanların oranı Güney Afrika’ya kıyasla Birleşik Krallık’ta yüzde 70, Türkiye ve başka birçok Avrupa ülkesinde 80’lere kadar çıkmakta. Örneğin ülkenin Kuzey Gauteng bölgesindeki Tshwane kentinde bu hafta hastaneye müracaatların yüzde 87’si aşısızlardan oluşuyor.

 

 

DAHA AZ AĞIR HASTALIĞA SEBEP OLDUĞU GÖRÜLÜYOR

Sayıların açıklanmasından evvel sıhhat yetkilileri bilimsel olarak B.1.1.529 olarak bilinen varyantın evvelki suşlardan daha az önemli hastalığa neden olabileceğini söyledi. Bir Dünya Sıhhat Örgütü yetkilisi, Omicron’un önemli hastalıklara karşı aşı aktifliği üzerinde rastgele bir tesiri olduğuna dair bir ispat olmadığını ve enfekte olanların hafif semptomlar bildirdiğini söyledi.

Omicron’un ortaya çıktığı yer olduğu düşünülen Botsvana’daki sıhhat yetkilileri, teyit edilen 19 hadiseden 16’sının asemptomatik olduğunu ve semptom görülenlerdeyse semptomların ‘çok, çok hafif’ olduğunu açıkladı. Bu ortada İsrailli yetkililer de, Pfizer aşısının destek dozunun Omicron’dan kaynaklanan önemli hastalıklara karşı yüzde 90’a kadar müdafaa sağladığını tez etti.

Lakin uzmanlar, varyantın ne üzere tesirleri olabileceğini daha âlâ anlamalarının en az iki hafta süreceği konusunda uyarıyor. DSÖ’de epidemiyoloji uzmanı olan Dr. Maria Van Kerkhove, şimdilik bu suşun ana yayıcılarının gençler olmasından dolayı “gözetim yanlılığının” Omicron’un ciddiyetinin hafife alınmasına sebep olabileceğini söyledi.

İngiltere Başbakanlık bilimsel müracaat grubu SAGE, Omicron hakkındaki en berbat iddialar gerçek çıkarsa, İngiltere’yi bu kış hastaneye yatışlarla birlikte potansiyel olarak çok kıymetli bir dalga için hazırlık yapması gerektiği konusunda uyardı.

OmicronOmicron aşıya karşı dirençli miOmicron'a aşı fayda eder mi?Omicrona aşı fayda etmez mi?
Yorum (0)
Yorum Ekle