Android Telefonlarda Yapılmaması Gerekenler

1. Telefonuma Virüs Bulaşmış mıdır?

0 63

Android Telefonlarda Yapılmaması Gerekenler

Telefonuma Virüs Bulaşmış mıdır?

Android telefonlar, Windows işletim sistemlerinden daha güvenlidir. Eğer bir Android işletim sistemine sahip bir telefon yada tablet kullanıyorsanız, siz yanlış bir hareket yapmadığınız sürece Android telefonunuza veya tabletinize virüs bulaşma ihtimali %90 oranında mümkün değildir.

Peki Ne Yaparsak  Android Cihazımıza Virüs Bulaşır.

Bilmeniz gereken bir kaç şey var bunlara dikkat ederseniz sisteminize virüs sızıntısı, virüs bulaşma ihtimali minimum seviyesine inecektir. Android cihazların marketi olan Play Store uygulamasından indireceğiniz, 3.parti uygulamaları hemen ilk bulduğunuz an yüklemeyin. Uygulamanın öncelikle yorumlarına bakınız. Play Store marketinden kaç puan almış bunu inceleyin. Gerekli güvenlik şartlarımızı karşılıyorsa indirin. Bildiğiniz gibi indirdikten sonra hemen yükleme aşamasında bizlerden gerekli bir takım izinler isteyecektir, Eğer Android Telefon yada Android Tabletlerinizde özel resimleriniz, videolarınız var ise veya konumunuza erişmesini istemiyorsanız konum, kamera ve galeri erişimine izin vermeyiniz. Oldu da yanlışlıkla izin verdiniz. Android Telefon yada Tabletimizde Ayarlar> Uygulamalar sekmesinde yüklediğimiz uygulamayı bularak verdiğimiz izinlerini kapatabiliriz. Uygulamayı kaldırıp tekrar yüklememize gerek yoktur. Şunu da unutmamalıyız ki Play Store bir uygulamayı markette yayınlamadan önce gerekli incelemeleri yapar eğer uygulama güvenli ise markette yayınlanmasına izin verir ve son kullanıcının hizmetine sunulmuş olur.

a.  1. Parti  Uygulamalar Nelerdir.

Aslında bunu bir çoğunuz biliyor. 1. Parti uygulamalar Google şirketinin kendi uygulamalarıdır. 1. parti dememizdeki sebep ise Android yazılımının sahibinin de Google firması olduğundandır. Ürettiği yazılımlar da hali ile güvenlidir.

b.  2. Parti Uygulamalar Nelerdir.

Bu uygulamalar mobil cihaz üreticilerinin marka söylemek gerekirse Samsung, Xiaomi, Huawei, Oppo, Vivo, Reeder, Omix gibi Android işletim yazılımını kullanan üreticilerin kendi ürünleri için geliştirdiği yazılımlardır. Tabi ki bunlarda güvenirlilik bakımından herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.

c.  3. Parti Uygulamalar.

Bizi son kullanıcı olarak tam da burası ilgilendiriyor. Tüm sorunlarımızın veya başımıza iş açacak olan kısmı da burasıdır. 3. parti uygulamalar tamamen x şirketlerinin ya da x kişilerinin yazmış olduğu uygulamalardır. Bu uygulamaları indirirken çok dikkat etmeliyiz. Uygulamanın kullanıcı yorumlarına mutlaka bakıp incelemeliyiz. Uygulamanın markette kaç puan aldığına kaç yıldızı olduğuna bakmalı, yine kaç kişinin bu uygulamayı indirdiğine de bakmalıyız. Eğer uygulamayı yüklemek istiyorsak, gerekli riskleri de alarak uygulamayı indirip, cihazımıza kurulmasına gerekli izinleri de vererek yükleyebiliriz.
Uygulamalar ile ilgili kısmımızı burada bitirdik. Uygulama kaynaklı sıkıntıları böylece gidermiş olduk.

Şimdi bizleri daha yoğun bir konu bekliyor. İnternet, web siteleri kaynaklı cihazımıza virüs bulaşma ihtimalinden bahsedeceğim. Sizde dikkatlice okuyarak bilgileneceksiniz, eksik kaldığımız yerler var ise sizlerde bu makalemizin geliştirilmesine yardımcı olmak isterseniz. Yorum kısmını kullanarak bizi destekleyebilirsiniz.

android-virus-temizleme

İnternet, Web sitesi Kaynaklı Virüs Bulaşma İhtimalleri.

Şu siteye girdim virüs bulaşmış mıdır?

Günümüz internet dünyasında mobil cihaz kullanıcıların da bir uygulama bağımlılığı var. Kendileri bir web sitesine girmek yerine, sitenin uygulamasını bularak olayları uygulama üzerinden takip etmektedirler. Yalnız bazı web siteleri her hangi bir uygulama kullanmaz. Dolayısı ile buraya bizleri muhtaç etmiş olurlar. Gerçi uygulaması olmadığı için bu web sitelerini kınamıyorum. Lütfen yanlış anlamayın. Bazı illegal faaliyetler içerisinde bulunan sitelerde maalesef sanal alemde mevcut. Mesela bir dizi, film sitesini ele alalım. Bunlar genelde Google Adsense veya başka bir yasal reklam firması ile çalışamadıkları için, farklı reklam sağlayıcıları ile iş birliğine gitmektedirler. Bu reklam firmaları da gerekli gereksiz hemen her şeyin reklamını kabul ettiği için de bizim için sorun teşkil etmektedir.

Şöyle ki açtınız web sitesini bir anda karşınıza “bilmem bir şey bakanlığından size 20.000₺ hibe desteği geldi”. Mesela bazı arkadaşlarımız bu linke tıklayarak, gerekli bilgileri de doldurarak kendi kendilerini mağdur etmektedirler. Evet bazen insanın basireti bağlanıyor, ne yapacağını bilemiyor. Anlık kararlar verip hemen sorgulamadan faaliyete geçiyoruz.

Bir ikinci husus ise yine bu tarz sitelerden farklı bir reklam atarak, sizden gösterdiği uygulamayı indirip kurmanızı isterler. Sizde reklam linkine tıklayıp açarak, bütün izinleri verir o uygulamayı Android tablet ya da telefonunuza yüklerseniz ben de size geçmiş olsun. Formatlık oldunuz derim. Bu tarz virüsler sistemden kolay kolay silinmez. Hatta bazılarını Ayarlar>Uygulamalar sekmesine giderek görebilirsiniz. Ama onu oradan silemezsiniz. Silmek mümkün değildir. Adeta kullandığınız cihaz yoğun bakımlık olmuştur. Servis yolu gözüküyor demektir. Format atmak dahi bazen tam çözüm olmamaktadır. O yüzden servis en garanti çözüm olacaktır.

Yine üçüncü bir ihtimali de buraya eklemek istiyorum. Web sitesine girdiniz karşınıza farklı bir sekme açıldı ve ekranda “Sisteminize virüs bulaşmıştır. Buraya tıklayarak virüsü temizleyin” gibi bir yazı gördüyseniz, hiç panik yapmayın çünkü sisteminize virüs filan sızmadı. Bu tamamen bir aldatmacadır. Eğer pat diye linke tıklarsanız, bilinmeyen bir karanlığa doğru yolculuğa çıkarsınız. İşte o zaman sisteminize virüs sızabilir. Bunun için alttaki yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum. Umarım yararlı bir bilgi olmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler arkadaşlar. Güzel virüssüz temiz bir teknoloji diliyorum…

Buraya tıklayarak virüs nasıl temizlenir yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.