Kulaklık Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Kulaklık Alırken Nelere Dikkat Etmeli

0 71

Merhaba değerli Yaygara.Net okuyucuları ve sohbet sever ailemiz. Bu yazımızda sizlere kulaklık alırken nelere dikkat etmeliyiz başlığı altında bir takım can alıcı bilgiler vereceğim. Ben bu bilgileri doğuştan öğrenmedim araştırarak ve önemli yerleri cımbızlayarak sizlere sunumu mu yapıyorum.

Kulaklığı Hangi Amaçla Kullanacağız.

Kulaklığı ne için kullanacaksınız. Öncelikle buna karar vermemiz gerekiyor. Seyahat, yürüyüş, egzersiz yani kısaca bulunduğunuz ortamın dışında kullanacaksanız. Kablosuz kulak üstü kulaklıklar ve kulak içi kulaklıklar sizler için ideal olacaktır. İster kablolu kulaklık ister kablosuz kulaklık sizleri bütçeyi de göz önünde bulundurursak duruma göre tercih yapabilirsiniz. Müzik dinleyerek aynı zamanda gelen aramaları cevaplamak istiyorsanız mutlaka mikrofonu olan bir kulaklık tercih etmelisiniz. Ayrıca bir sürü teknoloji ile donatılan kulaklıklar da bir kaç detay var, başlık olarak ilave edeceğim. Sabırlı olalım. 🙂

Kulaklıklarda Can Alıcı Hangi Özelliklere Bakmalıyım.

  1. Kulaklıklarda Asgari ve Azami frekans: Hz (Hertz) değeri olarak karşımıza çıkacaktır. Soldaki değer ne kadar küçük ve sağdaki değer ne kadar büyük olursa kulaklık kalitesi o kadar kendisini ilk bakışta belli edecektir. Tabi bu tek başına bir belirteç olamaz diğerlerine de bakmamız gerekir. Bu yüzden yazımıza devam ediyoruz. 🙂
  2. Sürücü Boyutu: Dostlar sürücü boyutu kulağımıza kulaklık pedlerinin altında gizlenen ses üreten sistemin büyüklüğünü söyler ve bu değer ne kadar büyükse o kadar iyidir. Genelde 30mm, 35mm,40mm gibi kulak üstü kulaklıklarda ki sürücü boyutudur.
  3. Empedans: Ohm ile ölçülür. Kulaklığımızın içindeki elektriksel akıma direnişini gösterir. Şöyle diyelim Ohm yani elektriksel akıma direnişi ne kadar küçük olursa değeri ses almak o kadar düşük bir enerji tüketimine ihtiyaç duyar. Ohm değeri ne kadar düşükse sesi o kadar düşük bir akım ile elde ederiz. Bu da bize az elektrik sarfiyatı maksimum verim verecektir. Elektrikten tasarruf ediyoruz.
  4. Aktif Gürültü Engelleyici (ANC): Bu özelliği aşağı yukarı hepinizin bildiğini düşünüyorum. Dış etkenlerin sesini en verimli şekilde azaltmak ve dinlediğimiz müzikten maksimum verim almamızı sağlayan bir sistemdir. Yalnız trafikte filan kullanırken dikkat edin. Mümkünse açmayın. Güzel bir özelliktir çok işe yaramaktadır. Yeni nesil kulaklıklarda olmazsa olmaz bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır.
  5. Kullanılan Teknoloji Bluetooth Wireless vs.: Burası biraz detaylı bunların birde ses codecleri filan var. Şimdi arkadaşlar Bluetooth, Wireless gibi teknolojilerin hangi sürüm olduğuna bakacağız. Örnek verecek olursak Bluetooth 5.3 sürümü en yeni teknoloji diyelim ve siz de kulaklık arıyorsanız ve bluetooth 5 sürümü var ise kulaklıkta büyük ihtimalle 1 veya 1.5 yıldır piyasada olan bir kulaklığa bakıyorsunuzdur. Ha bu eski bir kulaklık mı hayır kesinlikle o da yeni bir kulaklıktır. Burayı da geçiyorum.
  6. Ses Codecleri: Ditijal sesin sıkıştırılarak açığa çıkarılmasına yardımcı olan elektronik devre veya bilgisayar destekli bir yazılım algoritmasıdır. Bu codeclerin bir çok çeşidi bulunmaktadır. İki örnek verelim birincisi AdaptX qualcomm’un geliştirdiği bir ses sürücüsüdür.  Bu sürücünün ses aralığı ise 279 kbps ile 420 kbps arasında gerçekleşmektedir. Bir diğer ses sürücüsü ise Sony firmasının geliştirdiği LDAC ses sürücüsüdür. Bu iki sürücüde bluetooth teknolojisi için geliştirilmiştir. Sony’in LDAC ses sürücüsü ise yüksek çözünürlüklü ses vaad eden 990 kbps’lik çok yüksek bir bit hızına ulaşmaktadır. Buradan olayı kaptığınızı düşünüyorum ve geçiyorum.
  7. Kablosuz kulaklık Performansları: 7. maddemiz de şarj süreleri, batarya kapasiteleri ve ne kadar verim alabildiğimizi konuşalım. Arkadaşlar bir kulaklığın bataryasının büyük olması onun daha çok sürelerde diğerlerine göre çalışacağın göstermez. Yani 300mah’lık bir li-on pile sahip bir kulaklık 450mah’lık li-on pile sahip başka bir kulaklıktan daha uzun sürelerde sizlere müzik keyfi verebilir. Ne demiştik Empedans önemli bir olay. Yani bir teknik özelliği okurken hemen pas geçmeyin şarj sürelerini filan. Yani pilin büyüklüğünü görünce hemen bunun şarjı uzun gidiyor diye olaya atlamayın. 🙂 Birde ne kadar sürede şarj oluyor. Ya da yeni yeni gelişen 5 dakikalık şarj ile 10 saat müzik keyfi gibi değişik özellikler de kulaklıklarda artık yer almaktadır.
  8. Pasif Gürültü Azaltma: Sevgili kulaklık arayışında olan arkadaşım. Pasif gürültü azaltmak demek aldığın kulaklığın malzemesinin yalıtılmış olması ve kulağını tam örtüyor olması gibi anlamlara gelir. Yani senin dinlediğin müziği yanındakinin dinlememesi dışarıya ses vermemesi demektir. Burayı da geçtik. 🙂
  9. Mikrofon Sayısı: Eğer aldığınız kulaklık mikrofonlu ise bu olay sizi bağlar. Genelde kulak üstü kulaklıklarda birden fazla mikrofon bulunur. Ne kadar çok mikrofon var ise ortam seslerinin gürültüsü de doğru orantılı yani mikrofon sayısı ne kadar fazla ise dış etken gürültülerini o kadar bastırır ve ses kaydınız yani sizin sesiniz karşı tarafa daha net gidecektir. Kağıt üzerinde olay bu şekilde gerçekleşiyor. 🙂
  10. Mesafe: Kablosuz kulaklığınız ile ana cihazınızdan ne kadar uzaklaşırsanız kullanabileceğinizi gösteren terimimiz. Standart bluetooth mesafesi günümüz şartlarında 10-15 metredir.
  11. Kulaklığın Malzeme Kalitesi Ağırlığı ve Dizaynı: Ağırlık ne kadar az ise siz de o kadar uzun kulağınızda tutarsınız. Kimi zaman kulağınız da unuta da bilirsiniz. Dizaynı sizi rahatsız etmeyecek şekilde tasarlanmalı ve kullanım açısından rahat olmalı tuşların bulunduğu yere kadar her şeye erişiminiz kolay olmalıdır. Malzeme kalitesi çok önemli detay, ilk günden rengi atan matlaşan bir kulaklığı kim ister ki…

kulaklik1

Evet arkadaşlar kulaklık özellikleri genel anlamda böyle, umarım herkes istediği kulaklığa kavuşur. Bazı ufak tefek detayları yazmamış olabilirim. Yada hocam şu özellik olmazsa olmazdır neden yer vermediniz diyorsanız. Yorum kısmından yazımızın güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Teşekkür ediyorum. Yayagara.net hem sohbet ettiriyor. Hem siz değerli kullanıcılarına destek çıkıyor. Yok böyle bir web sitesi diyerek kendimizi de övüyoruz. Kalın sağlıcakla 🙂

Benim kulaklığımı merak ediyorsanız 1More Sonoflow fiyat performans kulaklığı onun resimlerini yazımızda kullandım. 😀

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.